Home » Ваксини » Пей ми, пей, Ганке ле, кой ли ми та слуша … :)

Пей ми, пей, Ганке ле, кой ли ми та слуша … :)

Вярването, че количеството антигени претоварва имунната система на бебетата и ги прави уязвими към развитието на аутизъм продължава да съществува независимо от редица проучвания оборващи тази теза.

Последното такова проучване за възможна връзка между имунизации и аутизъм е публикувано през месец март, 2013 година в изданието Journal of Pediatrics. В него са проследени имунизациите на 256 деца с разстройства от аутистичния спектър и 752 деца без такива разстройста. Направени са сравнения между количеството поставени имунизации и риска от развитие на аутистично разстройство по възрастови групи, както и според максимума имунизации, които се поставят за един ден. Заключението на изследователите е, че нито броят имунизации поставени в рамките на един ден, нито броят имунизации до определена възраст имат връзка с развитието на аутистични разстойства.
В доклада си изследователите също уточнават, че макар че днес децата са имунизирани с повече ваксини, отколкото през 90-те години, антигенното съдържание във ваксините е намалено и, в действителност, в сравнение с общо 315 антигена в детските ваксини днес, в миналото те са били хиляди. Това сравнение учените правят като допълнително напомнят, че количеството антигени, на които децата са изложени само от околната среда е в пъти по-високо от това във ваксините.
При наличието на множество научни доказателства за липсата на опасност от антигенното съдържание във ваксините остава въпросът защо родителите все още се влияят от подобни твърдения. Една от причините за това е, че публикуваното в The Lancet проучване през 1998 година, което даде начало на хипотезата свързваща ваксините с аутизма, предизвика сензация. Като всяка такава и особено, когато се отнася до здравето на децата ни, тя намери много широк обществен отзук, който остава неконтролируем независимо от факта, че проучването отдавна беше обявено за недостоверно. Статията на Андрю Уейкфийлд не само беше изтеглена от престижното научно списание поради доказателства за измамни данни и конфликт на интереси, но и неговите научни титли бяха отнети. Фактът, че конкретни причини за аутистични разстройства все още не са установени, обаче, подхранва неговата хипотеза като едно от малкото и беспорно най-разпространеното обяснение за аутизъм сред широкото общество.

И така, ваксините остават набедени за връзка с аутистични разстройства поради липса на друго обяснение, поради лавинообразната интернет сензация предизвикана от манипулираните данни на Андрю Уейкфийлд и въпреки всички научни изследвания, които оборват тази връзка. Остава в ръцете на родителите да не взимат решения за здравето на децата си на базата на емоционални реакции на сензационни твърдения, а да оценят обективно всички налични научни факти.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s