Home » Ваксини » 6 мита за ваксините и защо те са грешни – Ваксините причиняват аутизъм

6 мита за ваксините и защо те са грешни – Ваксините причиняват аутизъм

По повод на наскоро стартирала Европейска имунизационна седмица и хилядите коментари в интернет, направени от около пет човека, които са против ваксините, но за сметка на това “образоват целия български народ”, се вдъхнових да извадя основните митове и заблуди. Разбира се, че те не са шест, а поне петдесет. Извадила съм, обаче най-често срещаните от тях. Ако скоро намеря време, ще продължа и с останалите.

За да сме максимално честни, на чисто медицинска/ научна основа, няма никакъв дебат за ползата от ваксините. В комбинация с чистата питейна вода и добрата хигиена, ваксините са най-ефективният начин да бъде предпазен живота на хората. Те са откритието, което спасява няколко милиона човека всяка година. Доказано.

Онези, според които ИМА някакъв дебат, са доста заблудени, по мое мнение. И заблудени, не по друга причина, а защото позволяват някакви псевдо-научни сайтове и “лекари” /най-често хомеопати/ да им промиват мозъка.

Така или иначе, написаното по-долу е за непредубедените, но желаещи да се информират родители, които се усъмняват в написаните конспиративни теории.

Та, кое е истина и кое – не е?

Ваксините причиняват аутизъм

Не мога да не започна с тази безмислостна лъжа, за която д-р Уейкфийлд плати много висока цена, но въпреки това тя /най-вероятно/ няма да потъне никога. Ще припомня набързо, (и в този блог, а и в много други се говори предостатъчно по темата) че г-нът имал много конфликти на интереси, когато е публикувал “проучването” си. Един от тях е, че самият той е разработвал едновалентна ваксина срещу морбили. 🙂 Последното, между другото, потвърждава написаното по-горе, че няма основание за дебат на научна основа и в медицинските среди за ползата от ваксините и дали те “работят”.

И, за да бъда максимално точна, през 1993 г. Япония въвежда едновалентна ваксина срещу морбили. Познайте от три пъти какъв е бил резултатът и дали нивата на развили аутизъм деца се е променил. 😉 Не, продължил е да расте.

В момента не знаем от какво се причинява аутизмът. Знаем само от какво не се – от ваксините! 

След затварянето на тази врата, (бих го нарекла дори тряскане) анти-вакс движението започва да обвинява тиомерзала за същото, за което и МПР ваксината – че причинява аутизъм.

Тиомерзалът е премахнат от всички педиатрични ваксини още през 2000 г., тъй че, ако наистина това вещество имаше общо с аутизма, нивата отдавна трябваше да са спаднали. В световен мащаб. Никъде подобно нещо не се посочва, даже напротив – както и в Япония, те продължават да вървят нагоре. Дори и от страна на анти-ваксинално настроените люде.

Скоро следват и останалите причини.

До тогава, вижте някои интересни статистики за заболяемстта и смъртността от морбили, които The Telegraph публикува тази седмица.

Graphic: Measles outbreak

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s