Home » Профилактика » За Аутизма и Ваксините

За Аутизма и Ваксините

Не зная дали има връзка между ваксините и аутизмът, но между “налагане” на аутизма и “organic” и био храната – храната – със сигурност 😉 

Image

Започвам с един уникален коментар, по поста на един от любимите ми блогове – този на бегем0т 🙂 

Една от най-видните привърженички у нас на тезата, че аутизмът се причинява от ваксините, има три деца, най-голямото от които страда от аутизъм, или поне така твърди тя. Въпросната дама тайно ваксинира другите си две деца с всички задължителни ваксини, въпреки, че не е спряла да тръби, че аутизмът на големият и син е причинен от ваксина. От близки на семейството научих, че в действителност детето и дори не е болно от аутизъм, а страда от тежка умствена изостаналост, но на майката “аутизъм” и звучало “по-благозвучно” и сама поставила тази диагноза на сина си. Всичко това би било съвсем безобидно, ако тази жена не беше една войнстваща шарлатанка, която сега убеждава хората да не ваксинират децата си, за да не се разболеят и те от “аутизъм” като сина и. Търговският и нюх пък я накара да завърти и търговия с хранителни добавки за аутисти (или поне тя така ги нарича), които сама предписва, без да е лекар, и продава на безумни цени.

 Не зная коя е тази госпожа, но познавам други подобни, които имат същата склонност – да заблуждават родителите, пълнейки им главата с лъжи за ваксините, а в същото време – да защитават децата си чрез имунизация. От форумите се запознах и с хомеопати-таксиметрови шофьори (срамна работа няма, НО, в закона е записано, че за да практикуваш алтернативна медицина, е необходимо първо да си завършил съответната степен в класическата)!

Наскоро бе публикувано поредното изследване, което би трябвало да внесе малко спокойствие и яснота по въпроса с хипотетичната връзка между ваксините и аутизма при децата.

Учени от федералните центрове за контрол и превенция на инфекциозните заболявания в САЩ са изследвали около 1000 американски деца, включително 256 болни от аутизъм, за да открият евентуална връзка между заболяването и ваксинациите, съобщи HealthDay News. Резултатите сочат категорично, че няма никаква връзка между активността на имунната система и появата на аутизъм. За да постигнат максимално широк обхват, медиците са изследвали контакта на децата с различни антигени, независимо дали идват от ваксини или са естествени (например бактерии и вируси). Антигените са чуждите за организма тела, които предизвикват имунната реакция. Оказало се, че здравите деца и тези с аутистично заболяване имат еднакъв контакт с антигени. Тези резултати са еднакви за първите три месеца, първите седем месеца, както и за първите две години от живота. Всичко това означава, че разпространеният страх сред родителите, че прекаленото активиране на имунната система може да доведе до аутизъм, няма медицински основания. Според водещия изследването д-р Франк Дестефано, имунната система на бебетата всеки ден се справя успешно с много по-голям брой естествени антигени, отколкото могат да внесат ваксинациите.
Въпросът с безопасността на ваксините се приема изключително сериозно от световната медицинска общност, доколкото страховете на родителите водят до намаляване на броя на ваксинациите и това увеличава заболеваемостта от инфекциозни болести сред децата.

Истерията за „ваксините и аутизма” започна през 1998 г. с едно конкретно проучване, в което се говореше за такава възможна връзка. Това проучване бе изключително широко оповестено от медиите в цял свят и събуди най-лошите страхове на милиони родители. По-малко известен факт е, че изданието Lancet в последствие оттегли публикацията заради разкритите груби нарушения и фалшификации на данни от страна на неговия автор Андрю Уейкфиилд. По-късно медицинските права на д-р Уейкфийлд бяха отнети заради неговите нарушения на медицинската етика, както и заради разкритията, че е планирал да се възползва финансово от масовите страхове свързани с ваксините. До момента нито едно от многобройните изследвания проведени след 1998 г. не успя да открие връзка между аутизма и активността на имунната система.

Повече за самото проучване можете да прочетете и тук,  за “историята на аутизма” на линка, а ето и предложението на бегем0т по темата. 

Leave a comment