Home » Ваксини » Анти-вакс или про-бизнес?

Анти-вакс или про-бизнес?

Наскоро срещнах култова история в добре познатия сайт – бг-мамма.

Човек, представящ се за хомеопат, се оказва … Таксиметров шофьор. Има и още! Лирическият герой освен всичко е и екстрасенс, билкар, въобще – една наистина всестранно надарена личност.

Според Член 167, ал. 2 на Закона за здравето, “Право да практикуват хомеопатия имат български граждани, които притежават образователно-квалификационна степен “магистър” по професионално направление “Медицина” или “Стоматология”. Дали това е случайно? Едва ли. Когато говорим за здраве, е редно човекът ПОНЕ да е изучил необходимия минимум теоретични познания по медицина, за да може да премине “отвъд” нея, а именно – в лоното на нетрадиционната такава.

Далеч съм от мисълта, че в България е невъзможно лекар да издържа семейството си по-успешно като шофьор на такси, отколкото като медицинско лице (със сигурност ще бъде и повече уважаван). Не, тук говорим за урегулиране на една медицинска дейност, пък била тя и в графата “алтернативна”. Бидейки тази дейност вписана в новия Закон, за мен продължава да бъде все така алогичен фактът, че лица, нямащи правомощия да практикуват подобна дейност, го правят. Онлайн. Необезпокоявани. И с широк кръг последователи.

Оставям заключението изцяло във вашите ръце. Моето мнение май вече е ясно.

Още по-притеснителен е фактът, че от години в България се провеждат курсове за родители именно по хомеопатия. На пръв поглед – едно съвсем невинно начинание, което помага

да знаете какво можете да направите сами и кога да потърсите лекарска помощ, спазвайки принципите на цялостния подход към човека, ще започнете да осъзнавате дълбоките емоционални причини за острите състояния на детето си.

Ама, как?! Аз дори не съзнавам как съм “родителствала” до момента, без да знам кога да потърся лекар, ( най-вероятно и КОГО ТОЧНО, не КОЙ, А КОГО!!!) че и да осъзная емоционалните причини, които горкото ми дете има, та да се разболее. Тука бактерии, вируси и тем подобни явно не фигурират. Без да се учудвам – все пак това е алтернативна медицина, а не лукова глАва.

Сами разбирате, че това е една доста добре разработена система – пишат срещу ваксините и лекарите, същевременно продават готови решения и продукти. Това, всъщност е бизнес.
Добре прикрит и адски порочен бизнес. Наскоро се зачетох и в поредната брънка от този приятно нареден пъзел – книгите. Да, обичаните от всички нас книги, основно преводна литература, изключая култовото произведение на изкуството “Световната конспирация срещу здравето“, в което има такива умозаключения, че историята с шофьора-хомеопат-екстрасенс-билкар-последниядазатворивратата, ми се виждат като детска игра. Вярвате или не, за да бъда оптимално обективна, изчетох едно голямо количество от всички тях. Трябва да им се признаят две неща – приятното, логично и доста увлекателно разказване на недоказани теории и преобръщане на доказани такива и масовостта. За разлика от учебниците по медицина, например, които нито са масови, нито са толкова увлекателни, камо ли разбираеми.

Защо пиша всичко това?

По една причина – искам да покажа на хората, четящи моя блог, че не всичко, което блести е злато и, че понякога истината е пред очите ни, просто трябва да виждаме по-далече от носа си.
И, както обичам да казвам – който има очи – ще види, който има уши, ще чуе. 🙂

One thought on “Анти-вакс или про-бизнес?

  1. Pingback: За и против теориите на конспирация | vactruth

Leave a comment